Uddannelse i teknologi er på vej til lærere i Middelfart

stopskilt
Sikkerhed i FabLabs – en vejledning fra FabLab@SCHOOLdk
6. januar 2020
Collage på fire billeder af voksne undervisere i arbejdende grupper
Ny tværkommunal pioneruddannelse er skudt i gang
11. august 2020

Middelfart Kommune bliver fra 1. januar 2020 medlem af kommunepartnerskabet FabLab@SCHOOLdk. Medlemskabet giver skolerne ny adgang til uddannelse, netværk og support inden for teknologiforståelse gennem design og fabrikation. Målet er, at alle elever udvikler teknologiforståelse og digitale færdigheder.

Når børn og unge i dag vokser op i en digitaliseret verden, er det afgørende, at de udvikler digitale kompetencer, der gør dem i stand til at forstå og agere med teknologi.

Med det afsæt indtræder Middelfart Kommune fra årsskiftet som den fjerde partner i FabLab@SCHOOLdk kommunepartnerskabet, der i forvejen tæller Kolding, Vejle og Silkeborg Kommuner.

- Teknologiforståelse er i forvejen et vigtigt satsningsområde i Middelfart Kommune, så det var helt oplagt at sige ja til at blive medlem af FabLab@SCHOOLdk, da muligheden opstod, forklarer skolechef i Middelfart Kommune, Grete Berggren.

- Nu får vi adgang til en masse ny viden, til uddannelse og sparring med andre skoler, og samtidig får vi støtte fra A.P. Møller Fonden, der gør det muligt at skabe markant flere spændende undervisningsforløb for eleverne - alt sammen med teknologi som omdrejningspunkt. Det glæder vi os til, uddyber Grete Berggren.

FabLab@SCHOOLdk har eksisteret siden 2014, hvor der er blevet samarbejdet om udvikling af en ny praksis, hvor elever eksperimenterer og skaber med teknologier i folkeskolens fag og faglige emner.

En praksis som skal tilbydes alle landets elever, når forsøgsfaget ‘Teknologiforståelse’ sandsynligvis udrulles i alle kommuner fra 2022.

- Partnerskabet givet muligheder for at løfte en stor opgave som den her sammen, blandt andet gennem tværkommunale faglige netværk og uddannelsesmuligheder, hvor lærere og pædagoger får kendskab til fabrikations teknologier som fx 3D print og laserskærere og lærer at anvende disse i en designbaseret tilgang til undervisningen, forklarer skolechef i Vejle Kommune, Ulla Riisbjerg Thomsen.

- Så vi er glade for, at Middelfart Kommune indtræder i partnerskabet. Det er en kommune, som deler vores visioner og fokus på udvikling af digitale kompetencer hos både børn og pædagogisk personale, siger Ulla Riisbjerg Thomsen.

Danmarkskort der viser kommunepartnerskabet mellem Silkeborg, Vejle, Kolding og Middelfart.
gruppebillede

Selvom Middelfart Kommune først er trådt ind i partnerskabet ved årsskiftet, så har samarbejdet i praksis været i gang et stykke tid.

I oktober deltog undervisere fra Middelfart Kommune i FabLab@SCHOOLdk’s studietur til Holland.

Fra august 2020 udbyder de fire kommuner med støtte fra A. P. Møllerfonden i fællesskab en to-årig pioneruddannelse for lærere og pædagoger.

I øjeblikket arbejdes der intenst på forberedelserne til den årlige FabLearnDK konference, som afholdes 29. april 2020 i Silkeborg.

Her skal undervisere fra de fire kommuner gennem workshops og oplæg dele erfaring og inspiration med hinanden og konferencens øvrige nationale og internationale gæster.

markerspace med 3D printer
plastikbeholdere med sugerør