Digital Fabrikation

Næste generations it

Digital fabrikation er næste generations it, som bruges til at designe og fremstille fysiske ting. I FabLab kombineres eksempelvis programmeringsværktøjer, 3D-printere og laserskærere med forskellige former for materialer, som eleverne i ’hands-on’-aktiviteter lærer at designe og fremstille prototyper og produkter med.

Teknologien er central i FabLab. Filosofien er, at elever, lærere og borgere kan søge hjælp til at gennemføre deres digitale design og fabrikationsprocesser, og at medlemmerne af FabLab@SCHOOL partnerskabet videndeler og hjælper hinanden. Endvidere skal hardware, software og materialer i stor udstrækning være genbrugsmaterialer, simple at betjene (også for elever), prisbilligt eller gratis/open source. Det skal med andre ord være lettilgængeligt at omsætte kreative ideer til håndgribelige modeller og prototyper.

 

FabLabs Teknologi

Folieskærer

En folieskærer kan bruges til at skære mønstre ud af folie. Mønstrene kan enten tegnes eller overføres til computer via billeder via programmer som fx Inkscape. De udskårne mønstre kan anvendes som klistermærker, skilte eller som påtryk til tøj, tasker eller andre ting. Folieskæreren har en utrolig fin præcision og giver mulighed for at lave et meget flot produkt.

3D printer

En 3d printere kan skabe en fysisk model af stort set enhver form gennem ekstrudering af plastbaseret filament (PLA, ABS). Der eksperimenteres også med print af mere eksotiske materialer, som fx opløseligt PVA, wood filament (træ-pigmenteret PLA), sten- og gummi-lignende materialer eller fødevarer (fx chokolade, smør, pasta).

Laser-skærer

En laser-skærer er et redskab, der kan anvendes til udskæring af pladeelementer ved hjælp af laserlys. Laser-skæreren kan skære i metal, plastic, acryl, pap, træ, læder o.m.a. Tegninger kan uploades fra Illutrator, AutoCad eller hvilket som helst andet vektor-baseret tegneprogram.

CNC-fræser

En CNC-fræser er en produktionsmaskine, der ved hjælp af en computer kan fremstille ensartede komplekse dele i metal, træ eller andre materialer. CNC er en forkortelse for Computerized Numerically Controlled.

Broderimaskine

En broderimaskine kan brodere billeder, tekst, logoer mv. på mange forskellige materialer. Billederne overføres til broderimaskinen via computeren.

Diverse elektronisk udstyr

I Lab’et anvendes forskelligt elektronisk udstyr til de forskellige eksperimenter. Fra de simple littleBits, som nemt skaber elektroniske kredsløb til mere komplicerede opgaver, hvor der programmeres til micro:bit eller arduino microcontrollere. Dertil selvfølgelig en masse ledninger, dioder, sensorer (lys, bevægelse, varme etc), højttalere mv.

Andet digitalt udstyr

Pionererne i vores FabLabs bygger også redskaber til digital fabrikation eller udvikler digitale produkter fra bunden, som eksemplerne her. Se beskrivelse under billederne:
 
Scroll Up