Teknologier til digital fabrikation

FabLab@SCHOOLdk anvender forskellige teknologier til design og fremstilling af fysiske og digitale produkter. Den digitale fabrikation kombinerer fx microcontrollere, programmeringsværktøjer, 3D-printere og laserskærere med forskellige former for materialer, som eleverne i hands-on-aktiviteter lærer at designe og fremstille prototyper og produkter med.

Teknologien spiller central rolle i FabLab@SCHOOLdk. Filosofien er, at elever, lærere, pædagoger og borgere kan søge hjælp til at gennemføre digitale design- og fabrikationsprocesser, og at medlemmer af netværket deler og hjælper hinanden. Hardware og software skal være simpelt at betjene, prisbilligt eller gratis/open source, og anvendte materialer bør i stor udstrækning være genbrugsmaterialer. Det skal med andre ord være let tilgængeligt at omsætte kreative ideer til håndgribelige modeller og prototyper.

Herunder findes en kortfattet oversigt over nogle af de teknologier, der arbejdes med i FabLab@SCHOOLdk.
 

Folieskærer

En folieskærer kan skære motiver ud i forskellige former for folie. Motiverne tegnes digitalt på en computer eller overføres via programmer som fx. Inkscape. De udskårne motiver kan anvendes som klistermærker, skilte eller overføres til tøj, tasker eller andre ting med en varmepresser. Folieskæreren har en utrolig fin præcision og giver eleverne mulighed for at lave meget flotte produkter.

3D-printer

En 3D printer kan printe en fysisk model af stort set enhver form gennem ekstrudering af plastbaseret filament (PLA, ABS). Modellerne tegnes i 3D-modelleringsprogrammer som fx. TinkerCad eller Fusion 360. De 3D printede objekter kan anvendes til et væld af formål. Der findes mange forskellige online netværk, hvor brugere finder inspiration og deler filer til 3D print, som fx Thingiverse og YouMagine. De har begge et meget stort bibliotek af 3D-filer, som alle er gratis. Eleverne kan tegne deres egne 3D-modeller eller remixe og iterere videre på andres filer.

Laser-skærer

En laserskærer er et redskab, der kan udskære af pladeelementer ved hjælp af laserlys. Når laserstrålen rammer et materiales overflade, opvarmes den så meget, at den smelter eller fordamper og derved gennemskærer materialet. Laseren følger en tegnet geometri og separerer materialet i processen. Alt efter type og model, kan den skære i forskellige materialer som papir, pap, træ, akryl, læder, plast og metal mv. Laserskæreren arbejder efter vektorgrafik og tegninger skabes og uploades fra programmer som fx Inkscape. Laserens høje nøjagtighed, hastighed og alsidighed giver eleverne mulighed for at lave et væld af produkter med professionel finish.

CNC-fræser

En CNC-fræser er en produktionsmaskine, der ved hjælp af en computer kan fremstille ensartede komplekse dele i metal, træ eller andre materialer. CNC er en forkortelse for Computerized Numerically Controlled. En CNC fræser kan benyttes til mange forskellige udskæringsformål. De små CNC-fræsere kan anvendes til at lave simple printplader (PCB = Printed Circuit Boards, mens de store CNC-fræsere kan producere større emner som fx inventar, møbler mv. Større CNC-fræsere stiller store krav til sikkerhed, hvorfor de sjældent kommer i anvendelse i skoleregi. Læs mere i folderen Maskiner, materialer og sikkerhed i FabLabs.

Broderimaskine

En broderimaskine kan brodere billeder, tekst, logoer mv. på mange forskellige materialer. Billederne overføres til broderimaskinen via computeren.

Diverse elektronisk udstyr

I Lab’et anvendes forskelligt elektronisk udstyr til de forskellige eksperimenter. Fra de simple littleBits, som nemt skaber elektroniske kredsløb til mere komplicerede opgaver, hvor der programmeres til micro:bit eller arduino microcontrollere. Dertil selvfølgelig en masse ledninger, dioder, sensorer (lys, bevægelse, varme etc), højttalere mv.

Andet digitalt udstyr

Pionererne i vores FabLabs bygger også redskaber til digital fabrikation eller udvikler digitale produkter fra bunden, som eksemplerne her. Se beskrivelse under billederne: