I frikvarter og SFO leger vi robot, hvor der er lavet T-shirt med sammen layout som Blue-botten. Forløbet skal hele tiden være fleksibelt og tage hensyn til de enkelte elever. Der bruges boardmarker og tegn til tale for at understøtte undervisningen (billede)
Forløbet er sat til 8 uger med 8 undervisningsgange af en halv times varighed og sideløbende leg på legepladsen.
Som indledning til forløbet er der en række ting der skal indkøbes og forberedes, de er beskrevet herunder.
Praktiske opgaver inden opstart i klassen
Hvis man til sidst i forløbet vælger at bruge ipad/tablet skal man downloade link 4 https://apps.apple.com/dk/app/blue-bot/id957753068?l=da
Analyse og refleksion:
Ud fra denne introgang var det evalueringen at forløbet vil være bedste i grupper af to og foregå i FabLab lokalet.
Lektioner gennem 2 uger på legepladsen.
Gennem de næste to uger på legepladsen, leger underviser og elever robot leg ud fra T-shirten.
Underviser tager t-shirt på for at lege robot og gøre knapperne/kommandoerne genkendelige. Eleverne skiftes til at kode robotten og starte den. Eleverne bestemmer selv kodningen. Det er vigtigt at knaptrykket er på maven så elev og underviser kan interagere og hjælpe med tegn til tale m.m. Målet er at øve turtagning, fællesskab samt gøre kodning forståeligt og sjovt.
Analyse og refleksion
eleverne tog godt imod legen og gav udtryk for at det var sjovt. Man kan med fordel lave t-shirts til eleverne så de selv kan lege robot. Med navn knapper og tegning.
Eleverne skal finde på et navn til hver deres robot, ud fra at det er en ny ven, der skal lære en masse ting.
De tegner deres robot og skriver navnet på et stykke papir
De får derefter en blue-bot og får en opgave om at køre hen til forbogstavet i deres eget navn.
Analyse og refleksion
Der var stor nysgerrig for at være i FabLab og navngive robotterne og køre med dem. Selve målene robotterne køre til er ikke det vigtige men det er selve kodningen og understøtningen af eleven, der er målet. Eleverne er meget optaget af at kode og lære blue-botten at køre. Tegning skal bruges til tryk på t-shirt til eleverne sidst i forløbet.
Tid til at få kodningen på plads. 3 lektioner hvor fokus er kodning på blue-botten med 3 opgaver.
Derefter er der fri leg med robotten hvor eleven kan prøve selv og se hvad der sker.
Analyse og refleksion
Eleverne har fået viden om brugen af bluebots og er undersøgende og nysgerrige. Jeg snakkede lidt om brugen af ipad sammen med bluebots. Dette fangede eleverne og de gav udtryk for at det var lidt skørt.” Det kan man ikke”. (men det kan man). Der mangler nu et formål med at kunne kode/køre med robotten for eleverne. Vi har kørt til bogstaver og tal m.m. som er kendte ting for eleverne. Der skal være et formål der kombinere kodning/blue-bots til en egen akt.
Analyse og refleksion
Brugen af ipad har virkelig fanget eleverne og de hungrer efter mere indhold/formål. De er meget optaget af at prøve sig frem med kodningen og se hvor robotten ender.
Det første skridt er taget og grobunden er lagt for videre forløb. Sidste lektion bliver brugt på at kode robotterne, hvor eleverne selv vælger opgaver og vi snakker med eleverne om forløbet
spørgsmål til eleverne: se forslag til skema her: