Med afsæt i FN’s verdensmål 2 ’Stop sult’ introduceres eleverne for forløbet. De skal arbejde med delmål 2.4, der taler for,at der inden 2030 skal sikres bl.a. bæredygtige fødevareproduktionssystemer, modstandsdygtige landbrugspraksisser, som øger produktivitet og produktion, samt styrke kapaciteten for tilpasning til klimaforandringer. Et af de tiltag, som vi lader os inspirere af, er lokal dyrkning af microgreens. Herigennem opnås lokal produktion med nedsat udledning af co2 forårsaget af transport (Via fremtidige energiproduktionssystemer, som power-to-x, udnyttes VE fra vindmøller, solceller o.l.).
Inden forløbet har eleverne arbejdet med madspild og har derfor kendskab til, hvorledes en ændring i vores kostsammensætning influerer på vores co2 udledning. Eleverne har også arbejdet med planters vækstbetingelser ift. spiring og planters basale behov for næring, vand og lys (fotosyntese). Vi beskæftiger os altså i forløbet primært med forståelsen for og udviklingen af automatiseringen af dyrkningen.
Eleverne opnår forståelse for fødevareproduktionens betydning for miljø, klima, økonomi og folkesundhed. De får kendskab til planters forskellige livsbetingelser. De får indblik i og en begyndende forståelse for, hvorledes livsbetingelserne kan automatiseres.
Som inspiration ses filmklippet “Den grønne fremtid” (evt. kombineret med virksomhedsbesøg på traditionelt gartneri eller anden produktionsvirksomhed).
Forløbet kan strække sig fra 2-6 uger alt efter hvor detaljeret, man arbejder med de enkelte trin i designprocesmodellen, og om man går efter færdige funktionelle produkter eller illustrerende mockups.
Vi arbejdede i 2 uger og havde en hel dag midt i forløbet.
Arbejdet foregik primært på skolen i klasserne og natur/teknologi-lokalet og målet var mockups som proof-of-concepts.
Vi arbejdede med en 3. klasse omkring forløbet. Forløbet kan bruges på 3.-10. klassetrin omend det fordrer, at de mindste elever har arbejdet med kodning tidligere. Graden af det færdige produkt vil også variere og vil i de mindre klasser i højere grad have karakter af mockups, mens der i de ældre klasser bør forventes egentlige funktionelle løsninger.
Forløbet blev gennemført i en 3. Klasse. Det var den eneste praktiske mulighed pga. Corona. Nogle grupper havde et godt forløb, mens andre oplevede det som en for stor mundfuld. Forløbet egner sig givetvis bedre til 4. klasse og opefter.