Dette er et iterativt, tænkt forløb, som vi skal udvikle og samle erfaringer med i løbet af efteråret 2019. I er velkomne til at kigge med og lade jer inspirere til at inddrage teknologi i jeres julerier i klasserne. Hvis I gør jer nogle erfaringer på baggrunden af inspirationen, vil vi meget gerne høre fra jer.
Måske har I forslag til ændringer og forbedringer?
Måske har I bud på narrative anslag og rammer?
Måske kunne I sende os fotos eller videoer af elevernes produktioner?
Måske har I forslag til andre former for teknologier til forløbet?
Husk - sharing is caring - og sammen bliver vi klogere :-)
Send feedback til hva@silkeborg.dk - skriv ‘Hack en engel’ i emnefeltet. Vi trækker lod om en billet til FabLearnDK 2020 blandt indkomne mail.
En lyskæde sat til en micro:bit kan bruges som julebelysning i landskabet. Brug fx en lyssensor som tænd/sluk funktion.
En skjult micro:bit tilsat en højttaler kan afspille julemelodier. Brug fx en bevægelsessensor, så musikken begynder, når nogen går forbi.
Et juletræ kan rotere ved hjælp af en motor, som starter ved tryk på en knap. Koden bestemmer fx rotationsretning og hastighed.
Inddrag gerne eleverne i materialeindsamlingen. Der findes mange gode, gamle aflagte ting, som kan være guld værd i nisselandskabet.
Vi har tradition for at pynte op til jul. Nogle laver nisselandskaber og andre pynter deres huse med lyskæder og julenisser.
Spørgsmål til dialog med eleverne: Hvad gør I derhjemme. Hvordan pynter I til jul?I videoen til højre kan I se Fredensgade i Hinnerup, hvor naboerne hvert år konkurrerer om at lave det mest julepyntede hus i byen.
I linket herunder kan I se et nisselandskab fra cykelhandler Bertelsen i Hinnerup, som gennem mere end 25 år har skabt sit eget selvbyggede interaktive nisselandskab.Spørgsmål til klassen: Hvad kan der være i et julelandskab?
Lad eleverne lave post-its i grupper, Gerne max fire elever i hver gruppe, så alle får mulighed for at komme med forslag.
Lad grupperne på skift sætte en post-it på fælles tavle. Saml løbende enslydende ideer.
Er der mulighed for teknologi i disse idéer? Ja - nej
Er det realistisk eller umuligt for os at gennemføre idén?
Hvad vil vi gå videre med? Hvad kunne vi tænke os at lave med det? Hvem laver hvad?
I forbindelse med vurderinger i fjerde og femte fase tages der hensyn til den konkrete fysiske ramme: Hvor skal juleudstillingen placeres? Hvor stor skal den være? Hvor lang tid har vi til forløbet?
Afhængig af den tidsmæssige ramme, kan eleverne i fabrikationsfasen udarbejde en eller flere prototyper, før det endelige produkt laves.
Eleverne skal danne sig et overblik over hvilke materialer, der er til rådighed: Hvad har vi? Hvad mangler vi?
Men de skal også vurdere deres fælles færdigheder og kompetencer: Hvad skal vi kunne for at fabrikere det, vi gerne vil? Her kan det være nødvendigt at vende tilbage til feltstudierne og lave faglige loops, hvor eleverne tilegner sig de nødvendige færdigheder og kompetencer (fx i forhold til visse funktioner med micro:bit’en, eller program- og maskinkendskab).
Herefter skaber eleverne forskellige enkeltelementer, som skal indgå i julelandskabet. De skal alle indeholde digital teknologi.
De enkelte elementer skal indgå i et samlende landskab, som også skal skabes. Overvej, hvilken løsning der passer bedst i jeres kontekst Skal det være lavet på forhånd? Skal det være en del af fabrikationsfasen opgaver? Skal det laves af andre fag/klasser? Andet?
Når elevernes prototyper eller digitale elementer er færdige, skal de præsentere dem for klassen eller en gruppe af elever. Her skal de argumentere for deres design og de til- og fravalg, de har foretaget. De kan evt. lede deres præsentation ud fra et talekort som dette:
De øvrige elever kan stille spørgsmål eller komme med forslag til designet. I den bedste af alle verdener ville denne feedback anvendes i en ny fabrikationsrunde.
Når alle elevernes designs er præsenterede og færdigudviklede skal de placeres ind i det fælles julelandskab. I den forbindelse vil der være en ny argumentationsfase med fokus på det æstetiske og fortællemæssige udtryk:
Forløbet afsluttes af en individuel og kollektiv refleksion over, hvad de har lært gennem processen.