Eleverne kender spil som Fortnite, Minecraft osv., men er de også klar over, hvordan disse er bygget op vha. kodning? Og hvordan får man overhovedet gode idéer til, hvad et computerspil skal handle om?
Forløbet søger at kombinere faget dansk og kodning og har fokus på idégenerering og -bearbejdning. I grupper arbejdes der divergent og konvergent med at skabe egen figur og univers til spillet. Der knytter sig desuden en individuel danskfaglig afleveringsopgave hertil, som netop har til formål at optimere idébearbejdningen. Slutproduktet er elevernes egne computerspil samt mestring af programmet Scratch.
Hvad skal der til for at lave et computerspil? Og hvordan kan du lave dit eget computerspil?
Fælles på klassen taler vi om, hvilke computerspil eleverne kender, og hvordan disse er lavet: Ved hjælp af kodning!
Eleverne skal nu selv prøve at kode. Dette stilladseres vha. et trin-for-trin-kursus fra Kodelaboratoriet (link her). De skal selv kode spillet “Galaktisk galskab”. Til hvert element i spillet hører en 'Forstå det-video', en 'Prøv det-video' samt et Script (en “kodeopskrift”). Det er således ligetil og rammer bredt.
Inden eleverne kan lave deres eget computerspil, skal de skabe deres figur samt univers. I denne proces veksles der mellem arbejdsgrupper, inputs til klassens fælles Jamboard/Padlet, benspænd samt videreudvikling af inputs. Se arbejdsark her:
Når eleverne efter ovenstående har valgt hhv. en figur og et univers, skal disse bearbejdes i forhold til hinanden. Opgaven er at skrive en historie, der dels grundigt fortæller om figur og univers, men også om sammenhængen mellem dem. Se afleveringsopgaven her. Eleverne skal tænke over:
Formålet er både et danskfagligt arbejde med personkarakteristik og miljøbeskrivelse, men også at stille skarpt på, hvordan det kommende computerspil skal designes.
Ud fra elevernes individuelle skitser (jvf. arbejdsark) bringer de nu deres figur til live i programmet Scratch; Enten vha. frihåndstegning eller modificering af en allerede eksisterende figur fra Scratchs bibliotek over sprites.
Ligeledes skal deres valgte univers bringes i spil: I Scratchs bibliotek over baggrunde findes det univers, eleven har valgt at gå med (og skrevet kort beskrivelse til).
Når både baggrund (univers) og sprite (figur) er valgt, kan eleverne gå i gang med at kode. Der sættes krav om at de skal kode et chasegame - altså et spil, hvor nogen/noget skal fanges eller undgås.
Som inspiration hertil kan klassen se vejledningen “Lav en fangeleg”, under fanen “Vejledninger”.
Fælles i klassen præsenterer eleverne deres spil for hinanden. Undervejs kommer de ind på følgende:
Fælles i klassen præsenterer eleverne deres spil for hinanden. Undervejs kommer de ind på følgende:
Forløbet er afviklet under fjernundervisning, hvilket spiller ind på afviklingen af undervisningen. Forløbet giver eleverne et indledende kendskab til Scratch/kodning, og der har været mere fokus på funktion frem for æstetik.
Forløbet har virkelig sat tingene i perspektiv for eleverne ift. kodning af spil som fx Fortnite og Minecraft. Selv en lille opdatering kræver mange timers arbejde - af mange mennesker.
Efterfølgende arbejdede vi med Minecraft i undervisningen. Det fungerede godt, da vi netop herigennem kunne anvende og perspektivere på baggrund af elevernes nye viden om kodning.
Divergent tænkninger øger mulighederne - Konvergent tænkning indsnævrer mulighederne
Opgaven Galaktisk Galskab fra Kodelaboratoriet
Elevers script til rumskib i Galaktisk Galskab fra Kodelaboratoriet
Noter fra elevernes fælles idégenerering
Elevers modificering af figur og baggrund i Scratch
Designprocesmodellen for de yngste elever