Eleverne har arbejdet med plangeometri og laver i den forbindelse en pastamåler med et udtryk eller en yderligere funktion, som de laserskærer.
Forløbet har et omfang på 6-8 lektioner og er tænkt som en del af 7. – 8. årgangs matematikundervisning. Under emnet plangeometri møder eleverne formler for trekanter, firkanter, polygoner og cirkler. I forlængelse heraf giver forløbet mulighed for at lade eleverne anvende deres viden i en opgave som denne.
Forudsætningen for at eleverne kommer godt igennem forløbet er, at de har en vis forståelse for omskrivning af formler til f.eks. areal, omkreds og rumfang. Det kan også være at de tidligere har prøvet at fremstille tegninger til laserskæring.
Teknologien laserskæring bliver derved brugt til at understøtte matematikfaget, hvor eleverne får mulighed for at anvende matematikken ved at designe og fremstille et fysisk produkt.
Formler og algebraiske udtryk
Geometriske egenskaber og sammenhænge
Geometrisk tegning
Digital design og designprocesser efter 6. kl.
Opgaven skal foruden en fysisk pastamåler også besvares med en beskrivelse på 1-2 sider, hvor der indgår billeder af skitser, tanker undervejs og mål mv.
1.– 4. Lektion:
5.– 6. Lektion:
7.– 8. Lektion:
Kreativitet
Elever er skolet og fungerer godt med bogens opgaver, bliver udfordret mere i denne type opgave. Det ses tydeligt i skitsetegningen, hvor ideerne kan blive trivielle. Ligeledes vil andre elever blomstre op.
Matematisk
En udfordring er elevernes forståelse for omskrivning af formler. Dette er afgørende for tidsplanen og valg af klassetrin.
F.eks. fra omkreds til radius
Ved overgangen mellem tegningen i GeoGebra og Inkscape er det vigtigt at have målfaste tegninger. Dette drillede lidt og vi fandt en løsning ved at hente den gamle version til eksportering til STL-formatet.
(https://download.geogebra.org/package/win - ver. 5)
Generelt har eleverne arbejdet godt. Strukturen er ny for nogle elever og især omskrivning af formler har været på kanten af deres forståelse.
Refleksion over elevernes læring
Eleverne arbejdede fordybet og har nået de opstillede fælles mål i dette forløb. Gennem forløbet er de modnet i deres arbejde med omskrivning af beregninger med variable.
Det har været udfordrende at få de matematisk dygtige elever til at arbejde grundigt fra ide og skitse til digitale formgivning. Nogle valgte endda at aflevere en meget ens lydende opgave, med en svag helhedsoplevelse. Til gengæld oplevede jeg deres beregninger i skemaet rutinepræget.
Omvendt har de svage elever været særdeles udfordret af omskrivningerne af formler og mere fri i deres skitse arbejde.
Fremadrettet forventer jeg at flere af klassens elever på eget initiativ kan indtænke digital formgivning og betjene laserskæren som en naturlig del af deres arbejde.
Pastaens diameter måles op med målebånd.
En elev har tegnet en sommerfugl, som skal fungere som køleskabsmagnet.
En elev har tegnet to plader, som passer på et paprør. Pladerne kan rotere over hinanden og derved lukke eller åbne til hhv. en eller to portioner.
En elev har tegnet to plader, som passer på et paprør. Pladerne kan rotere over hinanden og derved lukke eller åbne til hhv. en eller to portioner.