Sikkerhed i FabLabs – en vejledning fra FabLab@SCHOOLdk

Klasselokale med julepynt og folk der besøger julestuen
Finsk interesse i FabLab@SCHOOLdk
3. december 2019
”blank”
Uddannelse i teknologi er på vej til lærere i Middelfart
4. februar 2020
Kviinde med hø'reværn og sikkerhedsbriller

Med etablering af FabLabs på skoler har vi fået et nyt hybrid læringsrum. Det indeholder maskiner og materialer fra nogle af de traditionelle fag og faglokaler, men også nye teknologier, som vi ikke har anvendt i folkeskolen før.

 

De nye teknologier i FabLab anvendes i dag af mange forskellige faggrupper, som ikke nødvendigvis har en uddannelsesmæssig baggrund i forhold til maskiner og sikkerhed. Nogle steder implementeres teknologierne centralt på skolerne i åbne læringsmiljøer med nem adgang for elever og lærere, modsat tidligere tiders praksis med fx sløjdlokalets maskiner i aflukkede rum.

 

Ved traditionelle faglokaler kan vi trække på forhandlernes viden og finde vejledning i Branchefællesskabets udgivelse ‘Når klokken ringer’. Her kan vi læse om forhold vedrørende arbejdsmiljø og sikkerhed i faglokaler. Det kan vi endnu ikke, når det gælder FabLabs. Vejledningen er på vej, men det tager tid. Derfor har kommunepartnerskabet FabLab@SCHOOLdk udarbejdet en foreløbig vejledning for at skabe opmærksomhed om sikkerhed og maskiner i FabLabs på skolerne.

 

FabLab@SCHOOLdk anbefaler, at partnerskabets skoler udviser skærpet opmærksomhed i forhold til køb af maskiner, installation af maskiner samt brug af maskiner og materialer i FabLabs. Hent vejledningen: Maskiner, materialer og sikkerhed i FabLabs.

”blank”
Print Friendly, PDF & Email