I dette forløb skal eleverne arbejde med at lave et vægtæppe til deres fællesområde. Vægtæppet skal tage udgangspunkt i mønstre fra Alhambra.
Eleverne skal lave en skabelon i karton, som de kan trykke fra. Yderligere tager forløbet udgangspunkt i, at eleverne skal lære at lave et digitalt design i CanvasWorkspace og skære designet på vinylskæreren. De skal instrueres i mønsterkomposition, så eleverne lærer hvordan en enkelt form kan skabe mønstre ved gentagelse.
Vi tager udgangspunkt i designprocesmodellen og arbejder os igennem de forskellige faser i denne. Forløbet er bygget op omkring designprocesmodellen. Forløbet kræver, ud over de nævnte teknologier, at der indkøbes karton i A4, bleget lagen lærrede og maling til tryk. Forløbet er målrette Håndværk og design i valgfagspakken men kan sagtens bruges på mellemtrinnet.
Mange børn har prøvet at arbejde med simple trykteknikker som kartoffeltryk eller linoleumstryk. I dette forløb får de muligheden for at benytte digitale teknologier, der udvider deres kreative kompetencer og handlemuligheder. Yderligere kan eleverne alene eller i fællesskab fremstille produkter efter idéer og får viden om formålet med designprocesser i forbindelse med produktfremstillingen.
Forløbet er afprøvet i en 7. klasse, men det kan sagtens bruges både på mellemtrinnet og i udskolingen.
Der er brugt 6 moduler af 1,5 time på forløbet (dog tager sammensyningen af de enkelte tryk + monteringen på rammen længere tid). Tidsforbruget kan skaleres efter alderstrin og alt efter hvilke kriterier man opstiller i designudfordringen.
Eleverne introduceres til emnet (se præsentation)
Eleverne får følgende designopgave:
Dialog
Vi ser en video med mønstre der er inspireret af mosaikkerne på Alhambra.
https://www.youtube.com/watch?v=CoJ6u8trLvg
Efterfølgende skal eleverne lave to-tre tegninger med Mandala.
Brug af skabeloner https://mandalacreate.dk/produkt-kategori/skabeloner/
Argumentation:
Eleverne præsenterer deres mandalategninger for hele gruppen. De argumenterer for deres valg og fravalg.
Feltstudie:
Eleverne skal via billede bombardement (se link i slideshow) finde ideer til forskellige mønstre og have indblik i Alhambras mønstre og mosaikker. De skal være obs på farvevalget.
Eleverne introduceres til CanvasWorkspace https://canvasworkspace.brother.com/en/Home/canvas_project_contents .
Idegenerering:
Efter en fælles snak om symmetri (med udgangspunkt i mandala) og farvevalg skal eleverne idegenerere i små grupper og tegne deres ideer ned på papir. Tegningen skal være 20x20 cm.
Eleverne tager udgangspunkt i deres mandalategninger og via programmet gentegner deres tegning ved bruge af de forskellige patterns, som programmet indeholder.
Dialog:
Argumentation:
Eleverne præsenterer deres ideer for hinanden - hvor der gives feedback på ideerne. Der argumenteres for styrker og evt. forbedring til designet.
Fabrikation fasen:
Eleverne laver prøveudskæringer i karton og retter deres design til, så de opnår den ønskede effekt.
Modul 4
Argumentation:
Eleverne snakker om placering og farvevalg.
Fabrikation:
Eleverne trykker deres tryk i de aftalte placeringer og farver.Trykket lægges til tørre og syes sammen til et fælles tæppe. Tæppet monteres efterfølgende på et gammel maleri med ramme og hænges op i 7. årgangs fællesrum.
Refleksionsopgave:
Det er godt givet ud at give de første elever en grundig introduktion til CanvasWorkspace og vinylskæreren - eleverne uddannes som superbrugere. De sidste elever, som skulle lave skabeloner og tryk, blev nærmest helt selvkørende, fordi de første elever giver deres viden videre.
Husk at være opmærksom på hvilke devices elevgruppen har. Hvis det er Chromebooks, så er det nødvendigt at bruge CanvasWorkspace online. Hvis eleverne har nyere Macbooks, så skal der evt. bruges en USB-adapter til at flytte filer med USB.
Forløbet tager udgangspunkt i Designcirklens forskellige faser.